X
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Zaloguj się

Systemy kominkowe

Wkłady i obudowy

Rozprowadzenie ciepła

Paliwo do kominków

logo

Unirol Sp. z o.o.

Dane firmy

logo

DORTECH II F.P-H

Dane firmy

logo

Arysto Sp. JAWNA

Dane firmy

logo

Tarnavva Sp. z o. o.

Dane firmy

logo

NunnaUuni Polska

Dane firmy

logo

Kratki.pl Marek Bal

Dane firmy

logo

Glen Dimplex Polska

Dane firmy

logo

Cebud s.c.

Dane firmy

logo

Zakład Elektroniczny TATAREK

Dane firmy

logo

OLWENT

Dane firmy

logo

JOTUL POLSKA

Dane firmy

logo

Girra Jakub Tomirski

Dane firmy

logo

DOMOWE OGNISKO

Dane firmy

logo

MADAR KOMINKI

Dane firmy

logo

ŻAR-WIK Sp. z o.o.

Dane firmy

logo

F.H.U. KO-TAR

Dane firmy

logo

CHEŁMET

Dane firmy

logo

MET Sp. z o.o.

Dane firmy

Kominki wolnostojące

KOMINKI WOLNOSTOJĄCE (KOZY)



Kominek firmy ChEŁMET www.kominki.cieszyn.plSą bardzo popularne w niektórych krajach Europy (zwłaszcza w Skandynawii). W Polsce dopiero zyskują uznanie, choć trzeba przyznać że były prawdziwym przebojem ostatnich kilku lat.

Wolnostojące piece kominkowe to zamknięte, szczelne paleniska. Dzięki gotowej i efektownej obudowie ich zainstalowanie jest mniej kosztowne niż zamontowanie wkładu czy kasety kominkowej, a przy tym nie mniej efektywne i estetyczne.

Wygląd jest równie ważny co konstrukcja pieca. Dzisiejsze kozy dodają wnętrzu uroku. Na rynku dostępne są wersje zarówno tradycyjne (pasują zarówno do klasycznych, jak i minimalistycznych wnętrz), jak i nowoczesne (doskonałe do prostych, surowych pomieszczeń). Wszystkie piece wolnostojące wyposażone są w duże, przeszklone drzwiczki (płaskie lub panoramiczne, gładkie lub ze szprosami). Niektóre modele mają nawet szyby samoczyszczące.

Korpus kóz rozgrzewa się, a następnie oddaje ciepło do otoczenia. Widok ognia oraz promieniujące ciepło stwarzają w domu miłą i niepowtarzalną atmosferę.  

Na rynku dostępnych jest wiele modeli. W niektórych można palić zarówno przy zamkniętych, jak i przy otwartych drzwiczkach. Inne wyposażone są np. w ruchome podpory do drewna, zapobiegające osuwaniu się polan na szybę. Można też zamontować dodatkowe półki służące do podgrzewania potraw. Wybór dodatków jest naprawdę olbrzymi.

Jakie są zalety i wady kominków wolnostojących?
  • są mniejsze i tańsze niż zwykłe kominki.
  • można je ustawić w dowolnym miejscu, w którym jest podłączenie do komina.
  • bardzo łatwo je zamontować, a w razie potrzeby zdemontować i przenieść w inne miejsce.
  • są dużo lżejsze niż zwykłe kominki – nie trzeba więc specjalnie wzmacniać stropu.
  • można ich używać do ogrzewania jednego lub wielu pomieszczeń.
  • oddają ciepło całą swoją powierzchnią – także stalową rurą odprowadzającą spaliny do komina.
  • dzięki niewielkim rozmiarom mieszczą się nawet w niedużych pomieszczeniach.
  • to sposób na tanie ogrzewanie. Większość z nich przystosowana jest do palenia drewnem (najlepiej kalorycznym drewnem liściastym, o wilgotności do 20%), ale są i takie, w których można palić brykietami drzewnymi, brykietami z węgla kamiennego, węglem kamiennym, węglem brunatnym lub antracytem.
  • kozy są bardzo ekologiczne - podczas spalania emitują do atmosfery minimalne ilości szkodliwych dla zdrowia substancji. Wszystko to dzięki nowoczesnym metodom spalania:
    • wtórne spalanie - polega na dopaleniu cząstek znajdujących się w dymie, przez co nie „uciekają” one przez komin do atmosfery. Wszystko to dzięki nowoczesnej konstrukcji, pozwalającej na osiągnięcie temperatury umożliwiającej niemal całkowite spalenie powstałych gazów.
    • dopalanie spalin przy użyciu katalizatora – najnowsza i najbardziej wydajnametoda. Katalizator poprawia sprawność pieca poprzez umożliwienie dopalania resztek i gazów w dymie w o wiele niższych temperaturach niż w przypadku wtórnego spalania bez katalizatora.
  • moc można regulować za pomocą szybra lub przepustnicy – przy ich użyciu zmienia się ilość dopływającego powietrza, a co za tym idzie wydajność pracy pieca. W najnowocześniejszych modelach moc pieca sterowana jest przez termostat, który w zależności od temperatury w pomieszczeniu automatycznie reguluje przekrój wlotu powietrza do spalania.
  • tradycyjne modele z fajerkami i piekarnikiem nie tylko ogrzewają pomieszczenie, ale pozwalają też ugotować obiad albo upiec ciasto. To bardzo duża zaleta, jeśli kozę chcemy zainstalować np. w domku letniskowym.
  • nie nadają się do stosowania w systemach DGP.
  • działają tylko miejscowo, nie mogą więc zapewnić ciepła dla całego domu.
Ze względu na materiał z którego zostały wykonane, kozy możemy podzielić na dwa podstawowe rodzaje:
  • żeliwne – delikatne i finezyjne, a przez to stylowe i eleganckie. Zwykle mają bardzo tradycyjną, a jednocześnie dekoracyjną formę. Ich wnętrze zwykle wyłożone jest cegłą szamotową – dzięki temu po wygaśnięciu żaru dłużej trzymają ciepło. Dostępne są w kilku wersjach kolorystycznych. Doskonale sprawdzają się jako źródło ciepła w domkach letniskowych (żeliwne paleniska intensywnie wypromieniowują duże ilości ciepła).
  • stalowe – o prostej, nowoczesnej konstrukcji. Są mniejsze i lżejsze od pieców żeliwnych. Z racji cienkich ścian mają małe możliwości akumulacyjne - oddawanie ciepła zaczyna się wkrótce po rozpaleniu pieca, a kończy się zaraz po jego wygaśnięciu. Ze względów bezpieczeństwa (bardzo wysoka temperatura ścianek) zaleca się wykończenie tego typu piecyka okładzinami ceramicznymi lub kamiennymi (np. kafle) – mniej się nagrzewają i nie grożą poparzeniem. Okładziny zwiększają zarówno sprawność pieca, jak i jego zdolności akumulacyjne.
Podczas zakupu pod uwagę należy wziąć:
  • moc nominalną. Zanim wybierzemy piec, trzeba obliczyć kubaturę pomieszczeń, które chcemy nim ogrzewać. W dobrze izolowanym budynku 1kW mocy pieca wystarcza na 10-12 m2 powierzchni pomieszczenia o wysokości 2,5 m. Większość dostępnych na rynku modeli ma moc od 3 do 17 kW.
  • sprawność – powinna wynosić co najmniej 70%.
  • czas palenia. Najlepiej wybrać taki piec w którym pełny załadunek drewna przy zredukowanym dostępie powietrza spala się nie krócej niż 8 godzin.
  • dodatkowe drzwiczki. Najwygodniej jest uzupełniać opał przez drzwiczki umieszczone z boku pieca lub przez klapę w jego górnej płycie. Dzięki temu można jednorazowo dołożyć większą porcję drewna do paleniska, jednocześnie wydłużając czas palenia.
  • pojemnik na popiół. Najlepiej, by popielnik był dodatkowo wyposażony w pokrywę, która zapobiega wysypywaniu się popiołu podczas przenoszenia go przez pokój.
Zanim wybierzemy kozę musimy zastanowić się nad miejscem, w którym chcemy ją ustawić:
  • by dobrze ogrzewała.
  • Jeśli dom ma otwarty układ pomieszczeń, piec najlepiej ustawić w centralnym punkcie dolnej kondygnacji. Dzięki temu ogrzane powietrze będzie mogło swobodnie krążyć.
  • W domu podzielonym licznymi ścianami działowymi kozę najlepiej umieścić w takim miejscu, z którego bez zawracania można przejść przez wszystkie pomieszczenia.  
  • by korzystanie z niej było bezpieczne.
  • Większość kóz ma cechy charakterystyczne zarówno dla urządzeń radiacyjnych, jak i konwekcyjnych. Tylna ściana i boczne ścianki mają dodatkową warstwę izolacyjną, w której jest ogrzewane powietrze, natomiast przód i góra pieca oddają ciepło przez promieniowanie. Podczas palenia piece te wytwarzają zarówno ciepło konwekcyjne, jak i radiacyjne.
  • Pod kozą i 60 cm przed nią posadzka powinna być wykonana z materiałów niepalnych, na przykład terakoty, kamienia, klinkieru, gresu, szkła, lub wyłożona mosiężną lub miedzianą blachą. W miejscu w którym ma stanąć koza niepalny sufit musi znajdować się na wysokości co najmniej 165 cm (mierzonej od podłogi). Koza nie może być przystawiona bezpośrednio do ściany. Łatwopalne przedmioty nie powinny się znajdować bliżej niż 80 cm.
  • Przekrój i wysokość komina do którego podłączamy kozę powinny być dobrane do wielkości paleniska – zgodne z wymaganiami producenta pieca. Podłączenie do komina nie powinno też być zbyt długie ani mieć więcej niż dwa załamania. Jeśli w domu nie ma komina, można go zbudować w dowolnie wybranym miejscu z gotowych dwuściennych elementów stalowych lub wymurować przy ścianie na zewnątrz budynku. Komin zewnętrzny trzeba koniecznie dobrze zaizolować, aby zapobiec zbyt szybkiemu schładzaniu dymu, co mogłoby zmniejszać ciąg kominowy. Kozę należy ustawić jak najbliżej komina.
  • Niektóre modele przeznaczone są do instalacji na środku pomieszczenia, wówczas podłącza się je do komina przechodzącego przez sufit.
  • W wyposażonym w szczelne okna i drzwi budynku trzeba zadbać o dostateczną ilość powietrza do spalania – zapobiegnie to cofaniu się dymu do pomieszczeń.
Co najmniej raz w roku konieczny jest przegląd pieca i całego przewodu kominowego wykonany przez kominiarza, ponieważ gwarancją bezpieczeństwa użytkowania pieca wolno stojącego jest szczelność przewodów do odprowadzania spalin.

Zdjęcia przesłane przez firmę CHEŁMET, www.kominki.cieszyn.pl








Wersja do druku Do góry


Polecane produkty

Zdjęcie produktu

Piec wolno stojący

baner
baner
baner
baner
baner
baner