X
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Zaloguj się

Systemy kominkowe

Wkłady i obudowy

Rozprowadzenie ciepła

Paliwo do kominków

logo

DORTECH II F.P-H

Dane firmy

logo

F.H.U. KO-TAR

Dane firmy

logo

EDILKAMIN SPA

Dane firmy

logo

Unirol Sp. z o.o.

Dane firmy

logo

Arysto Sp. JAWNA

Dane firmy

logo

Tarnavva Sp. z o. o.

Dane firmy

logo

Kratki.pl Marek Bal

Dane firmy

logo

Glen Dimplex Polska

Dane firmy

logo

KOMINKI WILIŃSKI

Dane firmy

logo

Zakład Elektroniczny TATAREK

Dane firmy

logo

Koperfam Sp. z o.o.

Dane firmy

logo

OLWENT

Dane firmy

logo

MADAR KOMINKI

Dane firmy

logo

JOTUL POLSKA

Dane firmy

logo

DAVE P.H.U.

Dane firmy

logo

DOMOWE OGNISKO - Salon kominkowy

Dane firmy

Rodzaj paliw

Wybór podkategorii:

Wszystkie Rodzaj paliw

CZYM MOŻNA PALIĆ W KOMINKU?


Prawie każdy z nas marzy o kominku. Kojarzy nam się z widokiem płonących polan… i nawet do głowy nam nie przyjdzie, że można by w nim palić czymś innym. Mimo że większość kominków (nie licząc oczywiście kominków elektrycznych, gazowych oraz biokominków) przystosowanych jest do spalania drewna, warto zdawać sobie sprawę, ze istnieją także inne rozwiązania.


Wybierając rodzaj paliwa do naszego kominka, powinniśmy kierować się jego wydajnością, bezpieczeństwem stosowania, oszczędnością, a także szkodliwym działaniem paliwa na środowisko.

Co mamy do wyboru?


  • drewno – najczęściej stosowane. Jest stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Podczas spalania emituje do środowiska o wiele mniej uciążliwych związków niż węgiel kamienny i olej opałowy, więc nie wpływa na zwiększenie masy gazów szklarniowych. Popiół stanowi zaledwie 3% masy drewna, a w dodatku nie jest kłopotliwy utylizacji. Jednak drewno drewnu nie równe – warto pamiętać o paru jego cechach, aby wybrać to najlepsze.
  • wilgotność – najważniejsza cecha, determinująca jakość drewna. Ma bezpośredni wpływ na jego wartość opałową, czyli ciepło spalania pomniejszone o parowanie wody powstałej z paliwa w procesie spalania oraz wilgoci własnej. Świeże drewno, o wilgotności 50÷60% ma aż dwukrotnie mniejszą wartość opalową niż drewno w stanie powietrzno-suchym (o wilgotności 14÷20%). Duża zawartość wody obniża temperaturę spalania, w związku z czym wnętrza palenisk, szyb i kominów pokrywają się smołą. Wilgoć uwolniona przy spalaniu powoduje też korozję elementów metalowych i ceramicznych. Warto więc odpowiednio wcześniej składować drewno – najlepiej sezonować je przez około 18 do 24 miesięcy. W tym czasie nie powinno być narażone na zamakanie ani na zbytnie działanie słońca, dobrze jednak by leżało w suchym i przewiewnym miejscu.  
  • gatunek - najbardziej kaloryczne jest drewno gatunków liściastych o największej gęstości na jednostkę objętości. Najlepiej więc zdecydować się na grab, buk, dąb, brzoza, jesion, klon. Wielu z nas ceni też długi czas spalania – dobrym wyborem jest wtedy grab, jesion, robinia, jabłoń czy cis. Drewno drzew liściastych jest gwarantem długotrwałej i bezawaryjnej pracy kominka, oraz zapewnia stabilizację uzyskiwanej mocy grzewczej. Drewno drzew liściastych o zwartej strukturze (grab, dąb, jesion, klon, brzoza, wiąz, akacja, buk, drewno drzew owocowych) pali się równomiernie, nie strzela i wydziela mało dymu. Drewno dębu i jesionu przy spalaniu dostarcza dużo ciepła i rzadko strzela. Drewno buku, klonu, brzozy pali się o wiele spokojniej, ale też dostarcza dużo mniej energii cieplnej. Drewno drzew owocowych podczas spalania wydziela przyjemny zapach. Drewno brzozowe wydziela szczególnie dużo sadzy, a drewno osiki nie tylko wydziela jej mało, ale też likwiduje już osiadłą w kominie sadzę. W przeciwieństwie do drewna drzew liściastych, drewno drzew iglastych zawiera dużo żywic, która podczas spalania daje dużo tłustej sadzy powodującej szybkie zanieczyszczenie paleniska, szyby i komina. Wielu z nas lubi strzelające przy spalaniu drewna drzew iglastych snopy iskier, jednak drewnem tym zdecydowanie nie należy palić w kominku. Możemy wpływać na kolor płomieni - dodając do paleniska jedno lub dwa polana nasycone roztworem soli kuchennej, uzyskamy płomienie żółte, nasycone zaś roztworem siarczanu miedzi – niebieskie. Drobnych suchych szczap należy używać tylko do rozpalania – ich spalanie jest bardzo intensywne i może powodować nadmierny i niepożądany wzrost temperatury w palenisku.

W kominkach przeznaczonych do palenia drewnem nie wolno palić sklejką, miałem drzewnym ani węglem! Zbyt wysoka temperatura spalania może bowiem doprowadzić do zniszczenia przewodów spalinowych.
  • brykiet drzewny – mają one najczęściej kształt prostopadłościanu lub cylindra o średnicy powyżej 25mm. To produkt całkowicie ekologiczny, powstały z trocin tarczanych sprasowanych bez dodatku substancji spajających. Proces brykietowania ma na celu zagęszczenie i zmniejszenie ich objętości. Pod działaniem wysokiego ciśnienia i temperatury z trocin wydziela się lignina, która po obniżeniu temperatury zastyga i spaja surowiec w formie brykietów. Wyróżniają się ekstremalnym stopniem wysuszenia (wilgotność ~10%) oraz gęstością trzykrotnie wyższą niż drewno twarde. Ich wartość energetyczna jest o 10÷30% wyższa w porównaniu do tej samej ilości drewna. Podczas spalania brykietu powstaje bardzo niewiele pyłów, gazów i popiołu (<0,7%). Ten ostatni można z powodzeniem wykorzystać jako nawóz. Brykiety maja wiele innych zalet: można je dokładnie dozować, są bezpieczne, pozwalają na ładne tworzenie się płomienia przy równomiernym przebiegu temperatury z żarem utrzymującym się do 5h.
  • pellety (pelety) – mają formę cylindrycznego granulatu o średnicy poniżej 25mm. W ich skład wchodzą trociny, wióry, ścinki, kora i inne odpadki obróbki drzew, sprasowane pod ciśnieniem rzędu 15÷60 MPa, wytłoczone do odpowiedniej średnicy i wysuszone. Nie zawierają żadnych substancji spajających - substancją wiążącą jest naturalne lepiszcze. Podczas spalania pelletów nie uwalnia się ani siarka, ani substancje toksyczne. Powstają też niewielkie ilości popiołu, który może zostać użyty jako nawóz.
  • gaz
  • gaz ziemny – charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością zanieczyszczeń. Jego spalanie pozwala na prawie całkowite wyeliminowanie emisji SO2, pyłów i węglowodorów aromatycznych, jak również obniżenie emisji tlenku azotu oraz tlenku i dwutlenku węgla. Jest łatwy w transporcie i pozwala na automatyzację procesu spalania. Daje możliwość osiągnięcia wyższych wskaźników sprawności energetycznej w porównaniu z urządzeniami zasilanymi innymi paliwami.
  • propan-butan – tani i ekologiczny. Zwykle pobierany z butli i używany jeśli nie mamy dostępu do gazociągu.
  • węgiel kamienny – bardzo niepraktyczny ze względu na ilość brudu.
  • lekki olej opałowy.
  • brykiety z węgla brunatnego – niezbyt dobre rozwiązanie – często wytwarzane są z węgla o niskiej jakości i zawierają szkodliwe związki chemiczne.

Warto pamiętać, że w kominku nie powinno się spalać żadnych odpadów chemicznych (folie, opakowania z tworzyw sztucznych itp.), drewna impregnowanego, pokrytego lakierem, starych podkładów kolejowych, płyt wiórowych, szmat, itp. – podczas spalania mogą one bowiem wydzielać bardzo toksyczne gazy, lub nadmiernie zanieczyszczać wnętrze kominka i przewodu kominowego.



Wersja do druku Do góry


Polecane produkty

Zdjęcie produktu

Sterownik kominka z płaszczem wodnym

baner
baner
baner
baner
baner